Sery
SER DOJRZEWAJĄCY Z:
– kozieradką – o smaku delikatnie orzechowym.
– orzechem włoskim – z kawałkami naturalnych orzechów
– pestką dyni
– skórką pomarańczy i kolendry – oryginalne połączenie na podstawie receptury z XVI wieku
– czarnuszką
– czarnym pieprzem – ser o wyraźnym smaku, pieprz nadaje pikantności i wyrazistości
– rozmarynem i zielonym pieprzem
– bruschettą – ser z mieszanką pomidora, czosnku i bazylii
– ziołami – mieszanką różnych ziół
– przyprawą węgierską – o wyraźnym smaku z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla kraju nad Dunajem: papryki, pomidora, czosnku, chili i majeranku
– typu Morbier – ser z charakterystyczną czarną kreską z popiołu spożywczego
– Kornik Białowieski – ser bez dodatków, z niewielkimi dziurami
– Imperial Monster – ser moczony w ciemnym piwie własnej produkcji
SER WĘDZONY
Wędzony w przydomowej wędzarni drzewem bukowo-olchowym.
– bez dodatków- o delikatnym smaku, nie przesolony
– z dodatkiem: czarnuszki, bruschetty, kolorowego czosnku, pomidora i czarnuszki, żurawiny
PLEŚNIOWY
Ser z przerostem niebieskiej pleśni, dojrzewający, miąższ delikatny, kremowy.
Ser DŁUGO DOJRZEWAJĄCY 12 mies. i dłużej
Ser twardy, nadający się do tarcia, okres dojrzewania 1-1,5 roku, świetny do sałatek i piwa, o subtelnym smaku
SERY ŚWIEŻE
– typu Halloumi – ser parzony, posypany miętą, o ciekawym „rześkim” smaku, przeznaczony do smażenia i grillowania, ale również świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek
– świeży z dodatkami lub bez dodatków – dodatki do wyboru: czarnuszka, czosnek niedźwiedzi, oliwka zielona lub czarna, kolorowy czosnek, przyprawa węgierska, bruschetta, pomidor z czarnuszką, kozieradka
-rozmaryn i oliwka, wiśnia, żurawina, pomarańcza z kolendrą
– niebieski – lawendowy
– zielony – bazylia
KORNICZKI SEROWE
Ser świeży w kształcie małych koreczków zatopionych w marynacie z oleju z ziołami do wyboru: z czosnkiem niedźwiedzim, bruschettą, czarnuszką i pomidorem, czubrycą oraz przyprawą pikantną (chilli, oregano pomidor)
– bez dodatków- o delikatnym smaku, nie przesolony
– z dodatkiem: czarnuszki, bruschetty, kolorowego czosnku, pomidora i czarnuszki, żurawiny
Carskie czerwońce
Ser kozi lub krowi w winie, okrągły, przewiązany dekoracyjnie żubrówką,